Catalan Basque English French Galician Italian Portuguese Spanish
Estàs aquí:HomeQui som

La Sagrera Es Mou

Som una associació sorgida a La Sagrera, integrada per persones que pensem que el barri, com a lloc de trobada i convivència entre els seus veïns, és l’àmbit més adequat per a tractar de manera directa i eficaç els problemes que afecten als que hi vivim i  que a causa de la crisi están creixent i agafant unes dimensions i una gravetat, davant les quals no es pot estar indiferent.

 

S’ha de reaccionar i fer-hi front sumant esforços, en coordinació i cooperació amb qui ja hi està treballant, amb el conjunt d’entitats sagrerenques i amb totes les persones que vulguin participar en el nostre projecte, per a les quals, ni cal dir-ho, tenim les portes obertes. Hi ha feina per a tothom. Per poc que sigui el temps disponible, sempre hi ha una tasca on es pot ser útil i ajudar.

 

Tanmateix, però, també volem consolidar una personalitat i una capacitat emprenedora que pugui permetre endegar uns projectes propis, en els que hi tingui cabuda la potenciació de l’economia social, en la qual pesi més l' interès general sobre el particular i on la presa de decisions es faci de manera democràtica i participativa, com alternativa al sistema econòmic en el qual estem inclosos i que porta associada tota la problemàtica que volem combatre.

Volem ser un barri que es mou,  que es mobilitza i s’organitza per a fer front als efectes de la crisi donant suport i fomentant els valors de la solidaritat.

Per tot l’exposat, us animem a fer-nos costat, a fer-vos socis, voluntaris i/o membres actius, participant en les accions que anirem endegant, doncs sols en la mesura que siguem capaços de ser molts els implicats, podrem ser eficients i incidir en la realitat que volem canviar.

 

Foto de grup dels assistents a l'acte de celebració del 5è. aniversari de La Sagrera es Mou

Foto de grup dels assistents a l'acte de celebració del 5è. aniversari de La Sagrera es Mou, feta per en Josep Lluis Roig

Videos

Video resum dels cinc anys de la Sagrera És Mou: 

 

 Breu presentació i descripció de l'Associació La Sagrera Es Mou:

 

Documents

Pot consultar els estatus de l'associació aquí

Memoria d'activitats del any 2015 , 2016 , 2017 , 2018, 2019, 2020, 2021

Acord de col·laboració amb el Club Patí Congrés

Relació de membres i càrrecs de la junta directiva

 

La composiciò de la Junta Directiva que actualment consta en el Registre d'Associacions de la Generalitat és la següent:

 

AGNELA DOMÍNGUEZ BENITO

Presidenta

Mª PURA BADENES RODRÍGUEZ

Sots-presidenta

Mª ANGELS BOSCH MARTÍNEZ DE PINILLOS

Tresorera

JOAQUIM Mª TERRÉ PONSÀ

Secretari i LSEM pel coneixement i

Acompanyament Digital

 VOCALS

 

LLUíS BELMONTE DEXA

Comunicació de LSEM

MERCÈ ARQUÉS PÉREZ

Cor de Gospel

MARISA MANERA NAVARRO

Espai 6-12

INMACULADA  LLENAS

LSEM en femení

LLUISA GIL PALAU

LSEM pel territori

CONCEPCIÓ TORRAS ARQUÉ

LSEM pels infants

RAMONA FIGUEROLA IZQUIERDO

LSEM per les escoles

JORDI VILAGUT MUNT

LSEM per les lletres

EULÀLIA RIBOT MARTÍN

Recollida d'aliments

JOSEFINA CORTÉS GENÈ

Relacions Exteriors

ELENA BIGAS MAYANS

Veus de la Sagrera i Suport Gent Gran

PERE TORRENTS BARRIS

Xarxa d'intercanvi

MAYTE MALDONADO BASTIDA

Zumba

JOSEP BOIX IGLESIAS

Logística

MONTSERRAT TARRÉS LLOPART

Suport Vital

En l'article publicat en la revista "Tota La Sagrera" al juliol de 2011, s'explica com va sorgir la idea de crear una associació al nostre barri.

Quan una idea neix

     3 de Juliol de 2011

    Autor: Victor Caparros

    Publicat a: "Tota la Sagrera"

 

Necessitat, dependència, pobresa, molta pobresa, tristesa, solitud, abandó, marginació social i inhumana...Tots aquests substantius son molt a prop de tots nosaltres. Molt sovint caiem en la trampa de que aquestes paraules només es presenten en ciutats allunyades, en barris desconeguts i en els que no hi fem el nostre dia a dia. Però i si us dic que poden ser els nostres veïns, el senyor que ens trobem assegut al banc de la Plaça Masades cada dia, el noi que regira les brosses dels Jardins d’Elx per la tarda al voltant de les sis, la senyora que amb el carret de la seva filla passeja amb normalitat aparent pel carrer de la Sagrera, la noia que estirada sola al Parc de la Pegaso se li escapa una llàgrima? Us ho podríeu creure que tota aquesta gent, veïns nostres, també es podrien definir amb aquestes paraules?

 

Desgraciadament la “crisi” que ens ha envaït de manera quasi imperialista des de fa ja un parell d’anys és una crisi dels pobres. Alguns empresaris sense escrúpols s’aprofiten de la situació per accelerar l’atur dels treballadors. Les xifres no cal que les reprodueixi, són esgarrifoses i si donem un cop d’ull al nostre barri veiem com a la parada de metro que ens baixem puja algú que demana o persones venen klinex quan el semàfor es posa en vermell. Això realment és molt trist.

 

Davant d’aquest panorama hi ha tres opcions: ser cec, tenir petits problemes de vista i o bé veure i estar bé. Ser cec és ni tan sols voler mirar aquella pobresa que ens rodeja, ni tan sols admetre que hi ha pobres en el nostre voltant i car si no ho veuen són coixos d’actuació ja que neguen i dormen tan tranquils. Tenir petits problemes de vista són aquells que veuen que hi ha una mica de pobresa al barri però que tampoc hi ha per tant i que no malgastaré el meu temps per ajudar a qui tampoc necessita el meu temps. La última opció reconec que no es la més còmode, es veure clar, veure la pobresa que hi ha en el nostre barri, veure que no tot és rosa pels nostres carrers i a més a més actuar, posar-se en moviment, si ho voleu els més escèptics “perdre” una hora setmanal que a molta gent li podria significar la possibilitat de veure el sol (amb tot el respecte al col•lectiu d’invidents visuals, en aquest paràgraf és un sentit totalment metafòric).

 

La idea ha de sorgir de les profunditats del poble, que ha de sortir de cor, ha de ser un pacte de totes les persones, comunitats, col•lectius i entitats del nostre barri. Un enorme moviment social que permeti cobrir totes les necessitats de tots els qui pateixen a La Sagrera. Una gran onada que doni de beure aquelles persones que estan assedegades.

 

Així neix la idea d’aglutinar esforços en el que ja podem anomenar "La Sagrera es Mou", aquest és el vent que ha de posar en marxa la gran onada, les cames que han de permetre començar el gran moviment. La idea ens permet somniar en eradicar la pobresa, l’exclusió social i la solitud dels nostres veïns i veïnes. La idea no es troba en el nostre interior si no que es propaga per l’aire, s’expandeix començant per la parròquia de Crist Rei, baixa per jardins d’Elx i per Martí Molins, es repenja dels balcons de la plaça Masades, va a gran velocitat pel carrer de la Sagrera, està a les branques dels arbres i al llac del Parc de la Pegaso. Es transportada per la suau brisa que aquest matí primaveral us rossa la cara quasi imperceptible. Us repto a que us fixeu en aquest ventet i penseu com us rodeja, si esteu atents podreu veure la idea com penetra el vostre pensament.

 

La Sagrera es Mou és una entitat formada per persones amb perfils diferents però amb un mateix camí que a partir de comissions de treball engeguem el objectiu que se’ns posa el davant. Ara mateix La Sagrera es Mou ja està en marxa, la comissió de les "Festes de la primavera de la Sagrera" esta preparant la nostra presentació en els carrers, estem organitzant un gran banc d’aliments per aquestes dates, per ajudar a la parròquia a que pugui ampliar el seu ventall de famílies que necessiten dels aliments més bàsics.

 

A més hi ha un projecte que ens il•lusiona especialment que és el de recollida d’aliments frescos al mercat de Felip II. Això significaria convertir el nostre mercat en el primer a tota Barcelona de fer una acció com aquesta. Una comissió treballa per aconseguir-ho.

 

El treball en comissions permet fer que hi hagi un grup de gent dins de la entitat que s’encarregui de organitzar actes i col•laboracions diverses. Així el funcionament és més àgil i eficient, a més permet donar resposta ràpida a dificultats que sorgeixin.

 

Estem esperançats de fer coses molt grans pel nostre barri, som gent amb idees noves, amb ganes d’eradicar la pobresa de La Sagrera, invitem a tothom a formar-ne part del projecte i totes les actituds democràtiques, sense ànim de lucrar-se individualment i l’aportació de idees innovadores hi tindran cabuda.

 

Aquesta esperança vol entrar en totes les persones que fan vida a La Sagrera, que viuen en aquest barri, a totes les entitats que engrandeixen l’activitat dels sagrerencs i sagrerenques, també que penetri per les balconades de l’Església que tan a fet pel barri. Us animo a formar part d’aquest moviment, us animo a ser la gota d’aigua que transportarà l’onada.

 

A títol personal estic molt i molt orgullós de veure com el meu barri te aquesta capacitat de moviment. De veure com les persones als ulls tenen aquesta brillantor que es transmet. De somriure d’aquella manera que fa que tots somriguem. Perquè no contagiar això a totes les persones de La Sagrera per construir el millor barri de Barcelona

 

Encara que no va poder ser de la forma que haguéssim volgut, intentant aplegar el màxim de persones vinculades a LSEM en tot el temps que portem de funcionament, al mes d’abril de 2021 vàrem poder celebrar el desè aniversari de la fundació de LSEM complint les restriccions derivades de la pandèmia, amb un acte central, en el que ens van acompanyar representants de diferents associacions i equipaments del barri,  de l’Ajuntament del Districte i d’entitats que ens   donen suport econòmic, permeten el desplegament de la tasca social i cultural que impulsem en diferents àmbits.  Hi hagueren parlaments de tots ells, intercalats amb diverses cançons que va interpretar magistralment el tenor Josep Viader, acompanyat al piano per Eric Varas.
Va ser una pausa per posar en valor i fer visible la feina que s’ha fet en aquests 10 anys i el compromís de seguir treballant-hi i de ser útil a la comunitat de la que formen part